ArchiefArtikelenZoeken
01.02.05

Column: docenten: reageer!

Door: Rob van der Vaart

Het is een hele tijd stil geweest rond de nieuwe examenprogramma’s aardrijkskunde voor vwo en havo, die in de zomer van 2003 door het KNAG zijn aangeboden aan minister Van der Hoeven. Veel docenten hebben in 2002 en 2003 tijdens inspraakbijeenkomsten meegepraat over die nieuwe programma’s. Ze staan in een mooi uitgevoerd rapport dat op alle scholen beschikbaar is. Er lijkt ook veel draagvlak te zijn voor de nieuwe examenprogramma’s die vanaf 2007 worden ingevoerd.

Wat is er na de zomer van 2003 gebeurd? Op het ministerie en in de Kamer zijn de KNAG-voorstellen meegenomen in de algemene revisieronde van de Tweede Fase. Een belangrijk punt is dat het KNAG-rapport als uitgangspunt is overgenomen door de politiek. Toch worden de eindtermen uit dit rapport niet letterlijk de richtlijn voor de examenprogramma’s aardrijkskunde. Het programma moest op last van het ministerie namelijk worden ‘geglobaliseerd’, dat wil zeggen: het moest worden omgewerkt tot een programma in meer abstracte termen, veel korter en minder specifiek. De examenprogramma’s voor alle vakken kennen vanaf 2007 zo’n meer globale tekst. ‘Vrijheid aan de scholen’ wordt ook in de Tweede Fase het adagium, zeker voor het schoolexamen.
Wat het centraal examen betreft, werken CEVOcommissies aan een meer gedetailleerde syllabus voor havo en vwo. Ik mag die commissies voorzitten; de SLO heeft het secretariaat; de CEVO en het Cito zijn erin vertegenwoordigd en verder vooral leraren aardrijkskunde. Voor alle vakken zijn zulke commissies aan het werk. Onze syllabus moet 1 februari klaar zijn voor de inspraakronde. Ik roep alle docenten aardrijkskunde op van die inspraakmogelijkheid gebruik te maken. Volg de informatie hierover op school, op de KNAG-website en in dit blad!
Wat het schoolexamen betreft zal de geglobaliseerde tekst van het examenprogramma de norm worden. Uitgevers en leraren hebben hier dus de nodige invullingsvrijheid. Wel zullen er onder leiding van de SLO samen met docenten voorbeelduitwerkingen worden gemaakt om uitgevers en docenten te inspireren. Ten slotte zal het Cito, weer in nauwe samenwerking met leraren, voorbeeldopgaven maken voor het centraal examen nieuwe stijl, dat vanaf 2008 (havo) zal plaatsvinden.
De CE-syllabus, de voorbeelduitwerkingen voor het SEdeel en de voorbeeldopgaven CE zullen gebundeld op de markt komen in april 2005. De kwaliteit hiervan zal mede afhangen van uw inzet mee te praten en mee te doen.

Rob van der Vaart



Printversie