KNAG in meerstromenland

Het KNAG bestaat 140 jaar. Voor ons bijzonder genoeg om de dikste Geografie ooit te maken. Het idee komt van Ben de Pater (UU), Herman van der Wusten (UvA) en Henk Ottens (UU). Als gastredacteuren zorgden ze ook voor de inhoud, in de vorm van een reeks essays, deels van eigen hand en deels geschreven door een keur aan geografen die voor de lezers van Geografie geen onbekenden zijn.

In 1973 verscheen een themanummer van het Geografisch tijdschrift over de eerste 100 jaar van het genootschap. Deze Geografie richt zich vooral op de 40 jaar die daarop volgden. In deze periode veranderde het KNAG van een rustig meanderende rivier in een brede, snel stromende. Nieuw beleid moest stroomversnellingen het hoofd bieden en vlechtende stromen kanaliseren. In het genootschap komen de academische, onderwijs- en praktijkgerichte geografie samen. We beschrijven de geografische stromen waarbinnen het KNAG zich beweegt en ook de rol van de geografie in de samen leving. In het dagelijks leven gebruiken we steeds vaker geografische hulpmiddelen zoals navigatie, maar tegelijkertijd dreigt de discipline steeds meer uit het zicht te verdwijnen. Deze editie eindigt met een aantal vooruitblikken op de rol die we als discipline zouden kunnen spelen.

Ook de lezers van Geografie komen aan het woord. U reageerde massaal op de oproep om bijzondere geografische ervaringen met ons te delen. Een eerste selectie is opgenomen in deze jubileumuitgave.

Ronald Kranenburg

Gastredactie: Ben de Pater (UU), Herman van der Wusten (UvA); Henk Ottens (UU).

Klik hier voor de inleiding van het eerste deel van het jubileumnummer: 'Geografisch genootschap', door Ben de Pater.

Klik hier voor de inleiding van het tweede deel: 'Geografie voor anderen', door Ben de Pater.

Klik hier voor de inleiding van het derde deel: 'Nieuwe kansen', door Herman van der Wusten.

 

U dient ingelogd te zijn om de andere artikelen uit het jubileumnummer te kunnen downloaden.

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Printversie