Zin en onzin van de electorale kaart

 

Aan de interpretatie van een kaart van verkiezingsuitslagen zitten haken en ogen. Tegenwoordig wordt kiesgedrag ook vaak geïnterpreteerd op basis van enquêtes onder steekproeven. Maar ook hieraan kleven bezwaren. Combinaties van beide kunnen uitkomst bieden. Het moment is ernaar: de electorale krachtverhoudingen in ons land ondergaan een structurele wijziging.

Het is voor geografen een beetje gek zich zorgen te maken over de zin van een kaart. Karteren: altijd goed toch? Zelfs bij de berichten over de verkiezingsuitslag in de media staat tegenwoordig al gauw een kaartje En dan is er nog een fraaie thematische atlas verschenen die de geschiedenis schetst van de Tweede Kamerverkiezingen over ruim anderhalve eeuw. Het is een plezier deze Verkiezingen op de kaart 1848-2010 door te bladeren. Maar de atlas onderstreept de twee vragen die je bij het karteren van verkiezingsuitslagen kunt stellen. Wat is de relevantie van de geografische herkomst van de stemmen voor zo’n collectieve beslissing als een verkiezing? En in hoeverre kan de kaart kiezersvoorkeuren helpen verklaren?

Auteur: Herman van der Wusten




Om toegang te krijgen tot het volledige artikel moet u zijn ingelogd.

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Alleen abonnees van Geografie kunnen inloggen. Uw gebruikersnaam is (een afgeleide van) uw achternaam. Het wachtwoord is bij de eerste keer inloggen uw abonneenummer. U kunt het wachtwoord indien gewenst na inloggen aanpassen.
Heeft u problemen met inloggen? Stuur uw vraag naar web@geografie.nl.


Printversie