Spanje 25 jaar met Europa: Jubileum in zwaar weer

In de onderhandlingen over Griekenland nemen Sarkozy en Merkel het voortouw. Zapatero staat letterlijk op het tweede plan (linksachter).

Lang was Spanje een autoritaire staat waar andere landen in het openbaar liever niet mee te maken hadden. Met de toetreding tot de EG in 1986 kwam daar een eind aan en Spanje ontwikkelde zich tot een gewichtig lid van de EU. De crisis van de afgelopen jaren doet het eerdere succesverhaal echter verbleken.

Crisis
In 2006, na 20 jaar Spanje in Europa, was de stemming uitbundig. De Spaanse socialist Josep Borell, toen voorzitter van het Europees Parlement, schreef over ‘een succesverhaal’. Nu vijf jaar later, bij het 25-jarig jubileum, verkeert Spanje in zwaar weer, voornamelijk vanwege de financiële en economische crisis die begon met de Amerikaanse bankcrisis in 2008. Spanje zag zijn enorm uitgedijde bouwsector instorten. De werkloosheid schoot omhoog, net als het begrotingstekort, en een flink deel van de banksector wankelde. Het leed is bijna drie jaar later nog lang niet geleden. De onafwendbare bezuinigingen bieden op korte termijn nauwelijks soelaas voor de grote sociale problemen in het land. De dure leningen die Spanje op de kapitaalmarkt heeft moeten afsluiten om de overheidstekorten te dekken, wakkeren de onrust rond de euro aan en belasten de Spaanse verhouding tot Europa. Als lid van de eurozone kan Spanje geen eigen monetair beleid meer voeren.

Dit is een fragment van het Artikel Spanje 25 jaar met Europa, over Spanje’s veranderende rol van succesvol en machtige lidstaat in de EU naar een zorgenkind net als Griekenland. Het hele artikel is te lezen in het juninummer van Geografie.

Auteurs: Virginie Mamadouh & Herman van Wusten




Om toegang te krijgen tot het volledige artikel moet u zijn ingelogd.

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Alleen abonnees van Geografie kunnen inloggen. Uw gebruikersnaam is (een afgeleide van) uw achternaam. Het wachtwoord is bij de eerste keer inloggen uw abonneenummer. U kunt het wachtwoord indien gewenst na inloggen aanpassen.
Heeft u problemen met inloggen? Stuur uw vraag naar web@geografie.nl.


Printversie