In Geografie juni 2011

Special: Spanje in het nauw
Aan de spectaculaire economische ontwikkeling van Spanje, el milagro económico español vanaf de jaren 80 kwam de afgelopen jaren een abrupt einde. Manuel Aalbers schetst de crisis in vooral de bouwsector. De hoge landelijke werkloosheid (21,3%) treft niet alleen de Spanjaarden, maar ook de vele migranten, die nu weggekeken worden, aldus Gery Nijhuis. Virginie Mamadouh en Herman van der Wusten beschrijven hoe Spanjes positie ook binnen de EU ingrijpend is veranderd. In geologisch opzicht is Spanje evenzeer een bewogen land, aldus Bernd Andeweg. Door de tijd heen is (en wordt) het Iberisch Schiereiland van alle kanten flink in de mangel genomen.
John van Boxel en Erik Cammeraat belichten achtereenvolgens de klimaatverandering en de verwoestijning. Jan van Mourik laat zien hoe in het zuidoosten van Spanje gezocht wordt naar nieuwe oplossingen voor de landbouw. In het noordoosten liggen de kaarten heel anders: de wijnproductie in de Rioja-streek floreert nog steeds. Daarmee staan we met een half been in de Autonome Provincie Baskenland, waar Michiel Lippus, Martin Boisen en Jan Mansveld Beck in verschillende bijdragen laten zien dat het Baskisch nationalisme nog steeds leeft, maar dat Baskenland mede dankzij nieuwe ontwikkelingen, zoals in Bilbao, steeds minder aangewezen is op de centrale overheid. Henk Donkers beschrijft ten slotte een interessante planologische innovatie in het zuidelijke Valencia en trekt de vergelijking met de Nederlandse praktijk.

Naar de volledige artikelen

Spanje 25 jaar met Europa: Jubileum in zwaar weer
Lang was Spanje een autoritaire staat waar andere landen in het openbaar liever niet mee te maken hadden. Met de toetreding tot de EG in 1986 kwam daar een eind aan en Spanje ontwikkelde zich tot een gewichtig lid van de EU. De crisis van de afgelopen jaren doet het eerdere succesverhaal echter verbleken.

Lees meer

Het stenen vlot, geologie van het Iberisch schiereiland.
In A Jangada De Pedra (Het stenen vlot) uit 1986 van José Saramago breekt het Iberische Schiereiland door aardbevingen los van Europa. Onzinnig? Ja. Toch zijn Spanje en Portugal wel degelijk een ‘stenen vlot’ geweest in het geologische verleden. Al was Spanje nog niet zoals we het nu kennen; Torremolinos maakte geen deel uit van het continent. Een interessante plek om te bestuderen hoe plaatbewegingen dit microcontinent vormgaven en nog steeds nu en dan opschudden, getuige de laatste schokken op 11 mei.
Lees meer





Printversie