Derde generatie energielandschappen

Energieruimtesysteem voor Park Gravenrode op basis van energiecascaderingRuimte en geografie spelen een steeds  belangrijker rol in het energievraagstuk. Dreigende tekorten van fossiele brandstoffen leiden tot stijgende benzineprijzen. De verhoogde CO2-uitstoot draagt bij aan het broeikaseffect en veroorzaakt een stijging van de zeespiegel. Daarbovenop komt de ongewenste afhankelijkheid van instabiele landen die met olie- en gasvoorraden geopolitiek bedrijven. Er wordt druk gewerkt aan alternatieve energiebronnen als oplossing van een deel van het probleem. Een grote verandering is ook de wijze waarop we zullen omgaan met beschikbare energie. Vooral deze omslag zal het landschap veranderen.

We zouden het haast vergeten, maar ooit heeft de energiewinning flinke sporen in het landschap nagelaten. Hele veengebieden zijn gedecimeerd door de turfwinning. Het was een vorm van regionaal kolonialisme, gedreven door economisch gewin. Na de winning resteerden uitgestrekte landbouwgebieden en vele, vaak grote meren – de eerste generatie energielandschappen.
Met de ontdekking van olie en gas in de bodem kwam ook de ontwikkeling van de tweede generatie energielandschappen op gang. Deze energielandschappen zijn minder fysiek herkenbaar, want de meeste activiteit vindt onder de grond plaats. De tweede generatie energielandschappen is dan ook vooral institutioneel van aard, met bedrijven als de NAM en de Gasunie als opvallende exponenten.

Na de turf- en kolenlandschappen en de periode van olieplatforms, gasvelden en pijpleidingen zal een derde generatie energielandschappen haar stempel op onze omgeving drukken. In deze landschappen staat het gebruik van renewables en restwarmte centraal en speelt ruimtelijke nabijheid een belangrijke rol. De derde generatie energielandschappen komt eraan.

Dit is een fragment van het artikel ‘Derde generatie landschappen’. Het hele artikel is te lezen in Geografie 5-2011.

Auteur: Gert de Roo, RUG




Om toegang te krijgen tot het volledige artikel moet u zijn ingelogd.

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Alleen abonnees van Geografie kunnen inloggen. Uw gebruikersnaam is (een afgeleide van) uw achternaam. Het wachtwoord is bij de eerste keer inloggen uw abonneenummer. U kunt het wachtwoord indien gewenst na inloggen aanpassen.
Heeft u problemen met inloggen? Stuur uw vraag naar web@geografie.nl.


Printversie