De E.coli/komkommercrisis

 

De recente uitbraak van een E.coli-epidemie rond Hamburg was bijzonder leerzaam voor EU-watchers. De volksgezondheid werd bedreigd, de markt voor verdachte groentesoorten verstoord. Staatssecretaris Bleker van Landbouw ging in Brussel lobbyen voor compensatie van de gedupeerde Nederlandse komkommerkwekers. Terwijl de Nederlandse regering toch pleit voor meer nationale zelfredzaamheid. In zo’n crisis is de rol van de EU echter substantieel.

De regering Rutte spreekt betrekkelijk klare taal over de Europese Unie. Nederland wil minder afdragen aan de EU en stelt zich keihard op bij onderhandelingen over hulp aan de lidstaten die door de fi nanciële crisis het zwaarst getroffen zijn. Europa moet in het algemeen bescheidener. Maar we blijven natuurlijk wel meedoen, wordt er minder uitgesproken aan toegevoegd. Maar toen de Nederlandse tuinders slachtoffer werden van de verdachtmaking van komkommers en later ook tomaten, paprika en sla, als besmettingsbron bij de uitbraak van de E.Coli-epidemie, wendde de Nederlandse regering zich prompt tot Brussel. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie rechtvaardigde die stap als een poging ‘ons geld’ terug te halen. Dit was zelfs De Telegraaf te gortig – gangmaker van een krachtige campagne om de Grieken niet tegemoet te komen en meer in het algemeen Europees beleid zo veel mogelijk te negeren.

Auteurs: Virginie Mamadouh & Herman van Wusten




Om toegang te krijgen tot het volledige artikel moet u zijn ingelogd.

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Alleen abonnees van Geografie kunnen inloggen. Uw gebruikersnaam is (een afgeleide van) uw achternaam. Het wachtwoord is bij de eerste keer inloggen uw abonneenummer. U kunt het wachtwoord indien gewenst na inloggen aanpassen.
Heeft u problemen met inloggen? Stuur uw vraag naar web@geografie.nl.


Printversie